Видое Смилевски - Бато б.б, Тетово

Често Поставувани Прашања

Во овој дел од нашата страница ќе најдете општи корисни информации, како и специјални упатства што се однесуваат само на нашите производи.

Зошто цените се индивидуални и нема фиксен ценовник?

Не постојат фиксни цени или фиксни модели на мебел кој го произведуваме бидејќи секое парче мебел се произведува засебно и различно од сите други, се произведува според спецификиции на купувачот, со други зборови, затоа што вие избирате се, а цената зависи од вашиот избор.

Што сакаме да кажеме со "вие избирате се"?

Без разлика дали станува збор за мебел за вашиот дом или вашиот деловен објект, вие бирате: модел на мебел што треба да се изработи, димензии, материјал, боја, работни површини, рачки, фитинзи, механизми, огледала, осветлување, украсни предмети и многу повеќе.

Сите горенаведени се фактори кои ја одредуваат цената. Затоа, цената се определува индивидуално во зависност од вашиот вкус, вашиот буџет и просторот што го имате.

Општи упатства за чистење и упатства за безбедност

 • Остранете ја дамката со употреба на влажна, нелеплива мека крпа.
 • Тврдите дамки, варовникот, дури и гребнатини од метален прибор за готвење можат да се отстраната со помош на препорачаните детергенти за чистење на производителот на уредот.
 • Остатоци од изгорено најдобро се отстрануваат додека сеуште се жешки со помош на стругалка што ја добивате со самата плоча.
 • Обрнете внимание на шеќер или храна што содржи шеќер (како мармалад или слатко) да не падне на самата плоча и над зоните за готвење. Отстранете ја оваа храна веднаш со влажна крпа.
 • Обрнете посебно внимание на информациите доставени од производителите на апаратите за нивно користење и нега.

Осигурајте се дека ѕидот на кој треба да се монтираат горните елементи може да ја издржи тежината.Никогаш не остранувајте ги шарките/механизмите за да ги исчистите.

Сите електрични уреди задолжително да се исклучат од струја пред чистење.

Работењето во кујната влучува користење многу вода, високи температури, пареа и влажност. Оставање на храна на површините може да доведе до појавување на тврдокорни дамки. Иако современите материјали од кои се произведува мебелот се отпорни на повеќе видови абење, постојат ограничувања на до кој степен на абење може да издржат во зависнот од произведителот на материјалот.

Затоа следете ги следниве општи упатства за чистење/одржување на вашиот мебел:

 • Определете се за каков вид на површини ќе биде изработен вашиот мебел со тоа што ќе се консултирате со произведителот.
 • Постојат повеќе видови на материјали достапни на пазарот со различни спецификации, изберете ги вистинските и следете ги упатствата за користење/чистење.
 • Пред чистење, препорачуваме да извршите почетен тест на средството за чистење со тоа што ќе го нанесете на незабележително место на самата површина.
 • Целиот мебел претежно може лесно да се исчисти со мека крпа или крпа направена од микро-фибер влакна.
 • Користете само средства за чистење чии информации конкретно укажуваат дека тие се наменети за чистење на мебел и во повеќето случаи може да користите средство за чистење стакло.
 • Никогаш не користете растворувачи и препарати што содржат неоргански растворувачи или алкохол (растворувачи на бои, нерастворен алкохол и т.н.)
 • Скоро сите материјали кои се користат за производство на мебел можат сериозно да се оштетат при користење на средства за чистење кои содржат ацетон, амонијак, трихлоро етилен, белило, сода бикарбона, хлорободородна киселина.
 • Без оглед на видот на површината од кој е направен мебелот, никогаш не користете груби хемикалии на нив, како што се абразиви и растворувачи. Прашкасти детергенти, жици или сунѓер за чистење прибор за готвење бидејќи тие може да ги оштетат површините до таков степен што е невозможно да се отстранат или поправат оштетувањата.
 • Секогаш отстранувајте ги дамките што е можно побрзо. Свежите дамки се многу полесни за отстранување и може целосно да исчезнат. Никогаш не користете уред/средство што чисти под пареа.
 • Во секоја активност или чистење, секогаш избришете ги сите површини додека не се исушат целосно. Чувајте ги сите површини суви во секое време. Дозволувањето вода или други течности да се соберат на нив може трајно да ги оштети!
 • Истурената течност, кондензацијата или преостанатата влага можат да се соберат во свиоците на рачките или механизмите, веднаш отстранете ја влагата. Неуспехот да се стори тоа може да доведе до оток на материјалот иди деформација на механизмот. Штетата од овој вид нема да биде прифатена како основа за поплака.
 • Сите материјали (крпи) за чистење треба да се исчистат и исплакнат пред и после употреба. Исплакнете ги средствата за чистење (крпите) неколку пати за да бидете сигурни дека нема остатоци од минерална прашина или метална прашина на нив бидејќи доколку има останто може да доведе од оштетување на површината. Поконкретно, може да доеде до мали, микроскопски траги кои се повеќе или помалку забележливи во зависност од количината на светлина што паѓа на тој дел од површината. Тие на никој начин не ја намалуваат практичната вредност. Производителот не е одговорен за вакви дефекти.
 • Избегнувајте боење на површини со неизбришливи производи, не ставајте налепници особено на површини блиску топлина.
 • Мебелот треба да биде поставен во простории со нормална клима. Ова се однесува на температурата и релативната влажност на просторијата. Влажноста на атмосферата во просториите мора да биде помеѓу 40% и 60%
 • Мебелот кој е во затворен простор, без вентилација и со висока влажност (како што се домови за одмор, викендици и т.н) може да го оштети мебелот предизвикувајќи мувла, деформација и отекување на мебелот. Се препорачува периодична вентилација на просториите во случај на такви долготрајни периоди во кои просториите и мебелот не се користат.
 • Многу е важно мебелот да не го изложувате на директна сончева светлина за да го одложите нормалниот процес на промена на бојата на површините.
 • Секогаш вклучувајте го аспираторот за време на готвење, со тоа придонесувате до обработување на протокот на воздух и спречувате оштетување на горните елементи на кујната од влага ослободена за време на процесот на готвење.
 • Никогаш не ставајте топол прибор, пегли, машини за кафе и други топли предмети/уреди дирекно на работната површина, бидејќи тоа може да предизвика непоправлива штета. Секогаш користете заштитна подога помеѓу работната површина и топлите предмети/уреди.
 • Никогаш не оставајте запалени цигари на работната површина бидејќи тоа може да предизвика непоправлива штета. Секогаш користете пепелник!

Секогаш користете го мебелот правилно! Неправилна или несоодветна употреба на мебелот и електричните уреди може да резултира во лична повреда или до оштетување на имотот.

Следете ги следниве општи упатства за безбедност:

 • Не вршете промени во мебелот и конструкцијата на мебелот, бидејќи тоа може да ја наруши нивната стабилност, не преоптоварувајте ги полиците во елементите.
 • Не стапнувајте или не седете на работните површини на кујната. Никогаш не оставајте деца без надзор во кујната.
 • Редовно проверувајте ја кондензацијата на фрижидерот, машината за садови, микровалната печка и фурната.
 • Дозволете само електричари и водоводџии да ги поврзат уредите.
 • Не "висете" на елементите кои се монтирани на ѕид. Преголемото оптеретување може да ги откачи од самиот ѕид и да доведе до лична повреда и оштетување на имотот.

Како да се грижите за Ламинирани / Опелеменети Површини (Иверка)

 • Ламинираните површини може да се чистат со традиционални средства за чистење домаќинства. Не користете препарати што содржат абразивни честички/својства.
 • Нанесете средство разредено со вода според степенот на дамката, користете мека крпа за чистење, откако ќе ја исчистите површината задолжително е да ја исушите истата.
 • Тврдокорните дамки како што се лепак, леплив остаток или спрееви лесно може да се отстраната со комерцијални достапни средства за чистење. Пред да ги користите, тестирајте го производот за чистење на скриено, незабележливо место на површината.
 • Препарати за чистење кои содржат оцет, целулоза, растворувачи или соединенија базирани на азот не се погодни за чистење на овие површини.
 • Никогаш не користете средство/уред кое чисти под пареа!

Како да се грижите за Дрвени Површини

 • Површините од дрво треба да се третираат со внимание кога се користат.
 • Мебелот од дрво може да биде испукан или распукан поради изложеност на топлина.
 • Со текот на годините делови од мебелот изработен од дрво може да ја променат бојата кога се изложени на светлина.
 • Површините/парчињата од дрво се познати како лесни за чистење бидејќи нивната површина е целосно запечатена, што значи дека дамките може лесно да се отстраната без употреба на сила или без употреба на груби хемикалии.
 • Периодично третирајте ги површините со препарати што содржат восок.
 • Во никој случај не треба да се користи ацетон, амонијак, белило или средства што содржат хлор.

Како да се грижите за Фарбани површини

 • Лакот/бојата претежно се нанесува на Медијапан или Дрво без претходно нанесување на фолија или слично.
 • Фарбаните површини треба да се третираат со внимание додека ги користите бидејќи се повеќе осетливи од сите останати.
 • Фарбаните површини се исклучително лесни за чистење бидејќи овие површини се целосно запечатени. Затоа дамките може лесно да се отстранат со помош на малку средство за чистење стакло, користете мека крпа при чистење.
 • За вратите со вградени рачки, бидете особено внимателни кога ги отварате и затварате бидејќи може да дојде до оштетување на бојата од нокти на прсти, прстени, алки и т.н.
 • Може да се појават мали гребнатини кај рачката од вратата, тие се последица на неправилно користење и затоа не се основа за поплаки.
 • Доколку се појават мали гребнатини на површината се препорачува полирање со специјална паста за полирање што е достапна во специјализираните продавници за бои. Не препорачуваме рачно полирање, доколку се дојде до таков проблем контактирајте не нас Дуос Мебел за да го решиме проблемот.

Како да се грижите за Медијапанските профили

 • Медијапанските профили може да се чистат со традиционални средства за чистење на домаќинства, најпрепорачливо е да се чистат со средство за чистење стакло.
 • Не користете препарати што содржат абразивни честички.
 • Користете мека крпа за чистење, нанесете средство разредено со вода според степенот на дамката, одкако ќе ја исчистите дамката исушете ја површината.
 • Тврдокорните дамки како што се лак, леплив остаток или спрејови кои содржат маснотии, лесно може да се отстранат со комерцијални достапни производи за чистење. Пред да ги користите, тестирајте го производот за чистење на скриено, незабележливо место на самата површина.
 • Препарати за чистење кои содржат оцет, целулоза, растворувачи или соединенија базирани на азот не се погодни за чистење на овие површини. Никогаш не користете средство кое чисто под пареа.

Како да се грижите за Ламинирана Работна Површина (Плотна)

 • Ламинираните работни плочи не треба да се користат за сечење, бидејќи ножевите можат да остават белези на сите материјали, дури и на оние со тврдо ламинирани облоги. Користете даска за сечење направени од дрво, пластика, гранит или други соодветни материјали.
 • Порцелан и друг прибор за јадење имаат оштри рабови на подот. Избегнувајте лизгање на овие објекти на ламинираните работни плочи, бидејќи тие може да предизвикаат работната плоча да се изгребе.
 • Никогаш не оставајте топол прибор за домаќинство, пегли, кафиња и други топли предмети директно на ламинираните работни плочи бидејќи тоа може да предизвика непоправлива штета.
 • Секогаш користете заштитна подлога помеѓу работната површина и топлите предмети! Штетата од овој вид нема да биде прифатена како основа за поплака. Производителот не е одговорен за вакви дефекти.
 • Не ставајте запалени цигари директно на работната плоча, бидејќи тоа може да предизвика непоправлива штета. Секогаш користете пепелник. Оштетувањето од овој вид нема да биде прифатено како основа за поплаки. Производителот не е одговорен за вакви дефекти.
 • Ламинираните работни плочи можат да се чистат со традиционални средства за чистење на домаќинствата (но без стругалки и абразивни материјали). Користете мека крпа за чистење. Потоа отстранете ги сите остатоци од средството за чистење со чиста вода и исушете ја работната површина.
 • Бидете особено внимателни со овошните сокови и другите хемиски активни супстанции кои можат да ја обесцветат површината на работната плоча. Овие супстанции треба веднаш да се избришат и површината да се исчисти.
 • Запомнете: Никогаш не оставајте течности на работната плоча, особено на места каде што се работната плоча се состава со ѕидните плочки

Како да се грижите за Природен Камен и Композитните Материјали

 • Природните камени - мермерни и гранитни површини бараат внимателен третман на порозната структура на материјалот.
 • За мермерни површини, веднаш исчистете ги сите дамки користејќи само топла вода и сапун, не користете други течни детергенти.
 • За гранитни површини, веднаш исчистете ги сите дамки користејќи меки средства за чистење и алкохол.
 • Меѓутоа, ако дамките остануваат по чистењето, тие обично исчезнуваат по 2-3 месеци во природниот процес на апсорпција на материјалот.
 • Никогаш не поставувајте прибор за домаќинство директно на површини од природни материјали.
 • Избегнувајте каков било контакт на површините на композитни материјали со корозивни материи, како што е лимонска киселина (содржана во овошје и зеленчук), што може трајно да ги оштети површините, нарушувајќи го нивниот природен сјај.
 • Избришете ги и исчистете ги веднаш дамките од црвено вино, лепак, масло, оцет, кафе, овошје и зеленчук, бидејќи овие производи предизвикуваат дамки што се тешко за чистење на површините од природен материјал.
 • Композитните површини можат да се чистат со вода и меки средства за чистење. Црвеното вино, лепак, масло, оцет, кафе, овошје и зеленчук може да предизвикаат дамки што е тешко да се чистат. Во случај на такво загадување, избришете го и исчистете го веднаш.
 • Никогаш не оставајте топол прибор за домаќинство директно на композитни површини.

Како да се грижите за Шарки и Клизачи (фиоки)

 • Шарките и механизмите за фиоки обично не бараат никакво одржување.
 • Водилките на фиоки (клизачите) не бараат дополнителна грижа. Поради нивниот принцип на работа, тие самите се чистат.
 • Самите фиоки можат да се отстранат и исчистат. Најдобро е да се чистат со средство за чистење стакло.
 • Никогаш не отстранувајте шарки за да ги исчистите! Внимавајте бидечи постои ризик од повреда!

Како да се грижите за Стаклени Површини

 • Стаклените површини се чистат со специјализирани средства за чистење стакло.
 • Не се препорачува да се користат стаклени панели Lacobel или печатено стакло со слика во близина на плочата. Топлото прскање на стаклото за време на готвењето може да предизвика пукање на стаклото поради остар удар на топлина (ладно-топло).
 • Штетата од овој вид нема да биде прифатена како основа за поплака.
 • Производителот не е одговорен за вакви дефекти.

Како да се грижите за Мијалникот

 • Садоперот и батеријата (чешмата) од не'рѓосувачки челик, емајл (enamel) или пластика, чистете ги користејќи влажна крпа и детергент за миење садови.
 • Тврдокорните дамки може да се отстранат со комерцијално достапни препарати или обичен оцет за домаќинство.
 • Исчистете ги деловите од не'рѓосувачки челик со мека крпа и детергент специјално направен за чистење и полирање на не'рѓосувачки челик.
 • Не користете жица, абразии или препарати кои содржат хлор.

Како се одржува Керамичката Плоча

 • Остранете ја флеката со употреба на влажна, нелеплива мека крпа.
 • Тврдите дамки, варовникот, дури и гребнатини од метален прибор за готвење можат да се отстраната со помош на препорачаните детергенти за чистење на производителот на уредот.
 • Остатицо од изгорено најдобро се отстрануваат додека сеуште се жешки со помош на стругалка што ја добивате со самата плоча.
 • Обрнете внимание на шеќер или храна што содржи шеќер (како мармалад или слатко) да не падне на и над зоните за готвење. Отстранете ја оваа храна веднаш со влажна крпа.
 • Обрнете особено внимание на информациите дадени од производителите на апаратите за нивно користење и нега.

Упатства за пареа и топлина

 • Обезбедете соодветна вентилација за време на готвењето и осигурете се дека пареата не може да се собере како кондензација на елементите во/од кујната. Секогаш користете аспиратор со точна оценка.
 • Избегнувајте истурање вода.
 • Почекајте 20 минути по завршувањето на програмата за перење, пред да ја отворите машината за миење садови за пареата да се кондензира во уредот. Откако ќе ја испразните машината за садови, пребришете ја внатрешноста доколку сеуште има контекзација.
 • Не користете машини за кафе, електрични котли или тостери директно под елементите обесени на ѕид. Со текот на времето, пареата што ја ослободуваат, како и високата температура, можат да го оштетат мебелот (елементот).
 • Никогаш не ставајте топол прибор за готвење или други топли предмети директно на работната површина или други модули без заштитна подлога.
 • Не ги оставајте вратите на машината за миење садови и рерната малку отворени за вентилација, бидејќи топлината и влажноста што излегуваат може да ги оштетат и отечат соседните компоненти на кујната.
 • Исто така, обрнете посебно внимание на посебните упатства на производителите на електрични уреди и специјални компоненти.

Дали сте спремни за промена?

Вие имате визија за вашиот простор, ние знаеме како да ја реализираме.
apartmentenvelopephone-handsetclockmenu