Видое Смилевски - Бато б.б, Тетово

Момент на вистината за мебелот по нарачка

Ако сакате да го декорирате или реновирате вашиот простор и ако мебелот по мерка е една од опциите, сега е време да дознаете сè што треба да знаете за мебел по нарачка.

Во продолжение, ќе ги претставиме предностите и недостатоците, како и неколку препораки.

Врвен Квалитет

Обично, кога правите мебел по мерка/нарачка, добивате многу поголемо внимание во споредба со она што се плаќа кога купувате мебел од сериско производство. Покрај тоа, користените материјали и механизми се скоро секогаш со подобар квалитет.

Истрајност

Ако припаѓате на луѓе кои веруваат дека ако материјалите се подобри и изработката е професионална, издржливоста и јачината на производот ќе бидат подобри, тогаш имате стопроцентно право!

Со мебелот направен по мерка, немате ризик: учествувате во изборот на материјали, избирате со кого ќе работите и, секако, сте вклучени во секоја важна одлука.

Уникатен дизајн

Дури и кога некој ќе одлучи да го декорира просторот според вашиот, можете да бидете сигурни дека никој нема да има парче мебел како вашето.

Можно е серискиот мебел да е убав и да изгледа добро, но нема ништо поубаво од чувството кога знаете дека е направено само за вас и за вашите потреби.

Тоа е исто како да имате облека направена по нарачка, зашиена од кројач, во споредба со облеката купена во стоковна куќа.

Удобност

Доколку мебелот е изработен според вашите желби, целата просторија може да ја декорирате по ваш вкус, што несомнено ќе влијае на удобноста на просторот и чувството на удобност во него.

Прилагодување на просторот

Една од причините зошто многу луѓе се одлучуваат кон изработка на мебел по нарачка, врз основа на своите вкусови е тоа што сакаат да постават одредени елементи во простор со многу специфични димензии или форма.

Во тој случај, ако навистина сакаме да го добиеме оптималниот резултат, ова е единственото решение.

Секако, постои алтернативата за посета на стотици продавници за мебел се додека не пронајдете нешто што можете да го користите, но прашањето е дали овој готов производ стопроцентно ќе ги исполни критериумите што мебелот по нарачка сигурно може да ги исполни.

Зачувување на животната средина

Покрај фактот дека занаетчиите се потенцијално помалку загадувачки отколку индустријата, мора да се земе предвид и најдоброто користење на ресурсите, па дури и повторната употреба на материјалите. Сето ова е во корист на помалите фабрики, а со тоа и на нашата животна средина, и самите нас.

Недостатоците на мебел по нарачка

Цена

Иако производната цена не мора да биде многу повисока од онаа што се однесува на сериски произведен мебел, логично е овие производи да бидат сепак малку поскапи.

Тоа е затоа што индустриските фабрики користат економичност на обем, што значително ги намалува трошоците, бидејќи столарот што ќе го произведува овој мебел направен по нарачка, не купува исти количини суровини како што ги купува големата фабрика и затоа не ги набавува по иста цена.

Време на производство

Доколку е итна потребата за опремување на станот, можно е мебелот по нарачка да не е најдобро решение за вас, бидејќи ова е процес на кој му е потребно време. Прво фазата на дизајнирање и планирање, а потоа и извршувањето, што може да потрае повеќе или помалку време во зависност од мебелот и барањата на самото производство.

Препорачуваме:

Бидете претпазливи ако добиете екстремно ниска цена, значително пониска од познатите производители на мебел, бидејќи тоа може да се постигне само со значително намалување на трошоците, што може да влијае на квалитетот на материјалите, склопот итн.

Исто така, прашајте колку е искусен производителот со кој сакате да работите, бидејќи во скоро сите работни места, искуството е важно, а во столаријата е особено важно. На пример, како се однесува секој материјал, механизација, обработка, па дури и импровизација, може да се научи само преку долгогодишно искуство.

Пронајдете инспирација преку Интернет, фотографирајте мебел што ви се допаѓа, погледнете списанија и покажете му ги своите идеи на професионалец за да знае точно на што мислите и за што сакате да разговарате.

Сподели ја објавата
Слични Објави
Остави Коментар

Дали сте спремни за промена?

Вие имате визија за вашиот простор, ние знаеме како да ја реализираме.
apartmentenvelopephone-handsetclockmenu